ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

12 αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείς!

 

12 αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείς!

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια χώρα γεμάτη ξεχωριστούς αρχαιολογικούς χώρους! Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου κι αν ζει κανείς, υπάρχει σε κοντινή απόσταση ένα μνημείο της αρχαιότητας που συναρπάζει. Εκεί μπορείς να αποκτήσεις μια σαφή εικόνα για το παρελθόν, να θαυμάσεις οικοδομήματα που κτίστηκαν πολλές χιλιάδες  χρόνια πριν και να βιώσεις διαλεκτικά την ιστορία του τόπου μας.

Σίγουρα θα νιώσεις δέος, συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια για τους προγόνους μας. Θα θυμηθείς παράλληλα το πρόσφατο παρελθόν, όταν ήσουν μικρό παιδί και επισκεπτόσουν παρόμοια μέρη με τους γονείς σου. Μπορεί μερικές φορές να βαριόσουν, τώρα όμως εκτιμάς και αναπολείς εκείνες τις στιγμές!

Αναμφίβολα οι χώροι αυτοί στην πατρίδα μας είναι αρκετοί και διάσπαρτοι σε όλα τα μήκη και πλάτη. Εμείς επισκεφτήκαμε τους κυριότερους, κατά τη γνώμη μας, από αυτούς και σου τους παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.

1. Ακρόπολη των Αθηνών

Τι να πει κανείς για ένα από τα πιο γνωστά μνημεία στον κόσμο! Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και τα μνημεία που βρίσκονται εκεί αποτελούν μια προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα. Ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς, το ιερό του Ασκληπιού, το θέατρο του Διονύσου ζωντανεύουν μπροστά σου το Χρυσό Αιώνα του Περικλή!

Συνδύασέ το με επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης που κατατάσσεται πλέον στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία του κόσμου!

2. Δελφοί

Ο ομφαλός της Γης με το σημαντικότερο μαντείο των αρχαίων χρόνων! Ο μύθος λέει ότι ο Δίας άφησε δυο αετούς, έναν προς τη Δύση και έναν προς την Ανατολή και αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θα δεις  τον Ναό του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, τον Θησαυρό των Αθηναίων, την Ιερά Οδό, τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας κ.α.

Αφού περιπλανηθείς στον αρχαιολογικό χώρο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς και το  Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον ελλαδικό χώρο, όπου εκτίθενται ένα πλήθος εξαιρετικών αρχιτεκτονικών γλυπτών, αγαλμάτων και έργων με κυριότερα τη Σφίγγα, τα αγάλματα του Κλεόβη και του Βίτωνα, τις κόρες της Ιωνίας και φυσικά τον Ηνίοχο.

Συνδύασέ το με μια βόλτα σε Γαλαξίδι και Άμφισσα.

3. Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ηράκλειο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου. Το ανάκτορο μαγνητίζει και εντυπωσιάζει με τον επιβλητικό όγκο του και τους ορόφους που είχε κατά την αρχαιότητα. Μύθοι που σχετίζονται με τον βασιλιά Μίνωα, τον Λαβύρινθο με τον Μινώταυρο, την αρπαγή της Ευρώπης,  τον Ίκαρο και τον Δαίδαλο συνδέονται με τον χώρο! Ο μινωικός πολιτισμός έλαμψε για πολλούς αιώνες εδώ.

Συνδύασέ το με μια περιήγηση στον νομό Ηρακλείου.

4. Δωδώνη

Στην Ήπειρο βρίσκεται ακόμα ένας  σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που πρέπει να επισκεφτείς, εκείνος της αρχαίας Δωδώνης. Πέρα από το γνωστό αρχαίο θέατρο, σώζονται ακόμη τμήματα του μαντείου, του σταδίου, της ακρόπολης, των τειχών, πέντε ναών κ.α. Ο χώρος είναι επιβλητικός και η διαδρομή που θα ακολουθήσεις γεμάτη επιγραφές, που δίνουν αρκετά ιστορικά στοιχεία και εξηγούν τα ευρήματα που υπάρχουν εκεί.

Συνδύασέ το με εκδρομή στην Πάργα και τα Σύβοτα.

5. Μυκήνες

Σε απόσταση μισής ώρας από το Ναύπλιο βρίσκονται οι “Πολύχρυσες Μυκήνες” όπως τις αναφέρει ο Όμηρος, το μυθικό βασίλειο του Αγαμέμνονα που κατοικείται από το 2500 π.Χ! Είναι απαραίτητο να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου ένα από τα λαμπρότερα κέντρα της ελληνικής προϊστορίας και να θαυμάσεις τα Κυκλώπεια τείχη, την Πύλη των Λεόντων, τους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, τον Θησαυρό του Ατρέως, τον ταφικό κύκλο, το Μυκηναϊκό Ανάκτορο αλλά και το ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο. Η ιστορία των Μυκηνών θα σε σαγηνεύσει!

6. Επίδαυρος

Μπορεί ο αρχαιολογικός χώρος να είναι γνωστός για το ξακουστό σε όλο τον κόσμο αρχαίο θέατρο, όμως εδώ υπήρξε κατά το παρελθόν κάτι πολύ μεγαλύτερο! Το Ασκληπιείο. Το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου… Ο χώρος έχει αναμφίβολα μια ενέργεια που ίσως να οφείλεται στο εξαιρετικό μικροκλίμα, στη χλωρίδα αλλά και στα ιαματικά νερά που υπήρχαν κατά το παρελθόν. Όταν περπατήσεις στον αρχαιολογικό χώρο, θα νιώσεις μια απίστευτη ηρεμία και γαλήνη. Ο Θόλος, ο Ξενώνας, το Εστιατόριο, το Στάδιο, τα Λουτρά, το Άβατον, το Ασκληπιείο είναι μόνο μερικά από τα μνημεία που πρέπει να δεις.

Συνδύασέ το με διαμονή στο πανέμορφο Ναύπλιο.

7. Προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Εκεί θα αποκαλυφθεί μπροστά σου η “Πομπηία του Αιγαίου” κι ένας πολιτισμός που χάθηκε από τη μανία της φύσης. Η μινωική έκρηξη (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ), κάλυψε με ηφαιστειακή τέφρα την πόλη και ολόκληρο το νησί, προστατεύοντας τα κτίρια και το περιεχόμενό τους. Θα συναντήσεις τετραώροφα οικήματα, κρεβάτια, αμφορείς  μέχρι και μαγειρικά σκεύη. Ο χώρος θα σε συνεπάρει!

Δες εδώ όλα όσα αξίζει να κάνεις στη Σαντορίνη.

8. Δίον

Υπήρξε η ιερή πόλη των Μακεδόνων με τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο να γιορτάζουν τις νίκες τους εδώ με αγώνες προς τιμήν του Ολυμπίου Διός και των Μουσών. Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου θα συναντήσεις ίσως το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της χώρας με δυο αρχαία θέατρα, ναούς, θέρμες, επαύλεις, πλακοστρωμένες οδούς, ψηφιδωτά κ.α. Ο χώρος είναι ειδυλλιακός μέσα σε πανύψηλα δένδρα, ρυάκια με πάπιες, πεταλούδες και λιβελούλες να χορεύουν γύρω σου. Θα χρειαστείς αρκετή ώρα να τον γυρίσεις αλλά θα αποζημιωθείς. Δε θα παραλείψεις να επισκεφτείς το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση όπου θα δεις και το μεγαλύτερο αρχαίο ψηφιδωτό στην Ελλάδα και το μοναδικό στο είδος του μουσικό αερόφωνο όργανο!

Συνδύασέ το με μια περιήγηση στην Πιερία.

9. Βεργίνα

Βρίσκεται στη θέση των Αιγών, που ήταν η πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η ανασκαφή αποκάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων. Ο χώρος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με σημαντικότερο εύρημα τον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Στο μουσείο υπάρχει μεγάλος αριθμός κτερισμάτων, πολλά από τα οποία από χρυσό, όπως η περίφημη λάρνακα με τα αποτεφρωμένα οστά του Φιλίππου Β΄, που φέρει τον δεκαεξάκτινο ήλιο (ή αστέρι),σύμβολο της μακεδονικής δυναστείας, όπως και τα στεφάνια από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς.

10. Δήλος

«Δεν είναι νησί αυτό· είναι ο ίδιος ο ήλιος, μισοβουλιαγμένος στα νερά της θάλασσας!» έγραψε ο Μ. Καραγάτσης. Η Δήλος είναι ένα ανοικτό μουσείο που δεν πρέπει να αμελήσεις να επισκεφτείς! Αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα καθώς εκεί γεννήθηκε το φως, δηλαδή ο Απόλλωνας-Ήλιος, ο θεός του φωτός! Αξίζει να ανεβείς μέχρι τον υψηλότερο  λόφο του νησιού και να θαυμάσεις τη θέα στα γύρω νησιά.

Συνδύασέ το με μερικές μέρες ξενοιασιάς στη Μύκονο.

11. Ολυμπία

Ο χώρος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες! Ο χώρος που βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα έργο του Φειδία που έμεινε στη ιστορία ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Θα νιώσεις ένα ρίγος να σε διαπερνά όταν θα διαβείς την είσοδο του σταδίου, ενώ το σύμπλεγμα των κτιρίων που σώζεται αποκαλύπτει πόσο σημαντικός ήταν ο χώρος για τους αρχαίους Έλληνες. Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στο Μουσείο της Ολυμπίας το οποίο διαθέτει πολύ σημαντικά εκθέματα όπως τον Ερμή του Πραξιτέλη, τη Νίκη του Παιωνίου, τον Δία με τον Γανυμήδη, το κράνος του Μιλτιάδη, κ.α.

12. Σούνιο

Είναι σίγουρα ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο! Μνημεία κτισμένα με τέτοια θέα και δίπλα στη θάλασσα ίσως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ο ναός του Ποσειδώνα σε  γοητεύει και η ενέργεια του χώρου σε συνεπαίρνει. Μετά τη Σαντορίνη εδώ υποστηρίζουν πολλοί ότι θα δεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα.

Εσύ πόσους από αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους έχεις επισκεφτεί; 

ΠΗΓΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ, ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΗ ΜΕ 

ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.


1. ΑΡΧΙΚΗ - ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: http://www.artemis-sorras.gr
2. ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ: http://600dis.oramaellas.gr
3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr
4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ: http://txs.oramaellas.gr
=======================
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ- 
Ε.ΣΥ."
=======================
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
=======================
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
=======================
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:
=======================
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: https://www.aitherikigrafi.gr/
=======================
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINKS
=======================
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ πρώην 
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» .
=======================
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:


ΚΩΝ/ΝΟΣ Ι. ΚΑΝΤΑΣ ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

email: kostaskandr@gmail.com

ΤΗΛ. 697 50 63 075

ΔΙΕΥΘ. ΓΡΑΦΕΙΟΥ : 

 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ε.ΣΥ. ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ 21ης ΜΑΡΤΙΟΥ 356  ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ-ΛΕΥΚΙΜΜΗ Τ. Κ. 49080 

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΕΛΛΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια